English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

this widget by www.AllBlogTools.com

Tuesday, August 14, 2007

DAH SAMPAI PARIS DAHHH......


16.6.07, Lebih kurang jam 6.00pm (waktu Paris), penerbangan Ryanair selamat mendarat di lapangan terbang tambang murah 'Beauris Airport', Paris. Kecil je airport ni, rasanya LCCT besar sikit kot...sampai je terus beratur untuk chop passport kat imigresen. Panjang gak barisannya sebab ramai pelancong yang masuk selain daripada penduduk Perancis sendiri yang balik dari luar negara. Jenuh gak tunggu dalam barisan tu sambil terpesona dengan tuturan bahasa Perancis yang keluar daripada mulut orang di sekeliling yang sama-sama berbaris tu. Dalam banyak-banyak cakap yang didengar tu hanya perkataan 'merci' dan 'pardon' je yang saya benar-benar faham... yang lain tu mintak maaf la... "pakcik tak khatam belajar lagi..."

Yang bestnya nak masuk paris ni mudah je, pegawai imigresen tak banyak tanya...terus je chop passport. Tak macam kat London, bukan main payah lagi...Dah chop passport terus keluar dari terminal dan bas memang dah ada menunggu untuk bawa ke kota Paris yang jaraknya 40 kilometer je dari airport ni dan tambangnya sebanyak 13 Euro. Perjalanan dari sini ke kota Paris mengambil masa kira-kira 1 jam la.... lebih kurang termasuk traffic jam.

Cuaca kat Paris waktu saya tiba tu gerimis sikit dan mendung la..tapi tak sejuk macam UK. Kat sini baru la terasa suasana 'summer' nya tu. Sampaikan berpeluh gak saya dalam bas tu sebab aircond tak dipasang. Semasa dalam perjalanan tu ada lah kesempatan untuk melihat sekeliling...ok gak Perancis ni...lebih kurang sama la macam negara Eopah lain...sehinggalah lebih kurang satu jam perjalanan tu sampai lah di bus stand kat city centre. Turun dari bas je terus menyeberang jalan menuju ke stesen metro (train bawah tanah). Nak menyeberang jalan tu kena hati-hati sikit sebab pemandu kat sini tak macam pemandu di negara Eropah yang saya dah pergi, sebab diaorang bawa agak laju dan tak kan berhenti untuk beri laluan pada pejalan kaki. So, kena gamble je cross jalan sambil berhati-hati. Ada lebih kurang macam kat Malaysia gak la...kaedahnya....

Sampai kat stesen metro terus beli tiket untuk ke 'Porte de St-Ouen' iaitu tempat di mana terletaknya hotel 'Formule One' (rangkaian Accor Hotel) yang telah saya tempah lebih awal untuk saya menginap selama 4 malam sepanjang berada di Paris ni. Kat sini saya tinggal lama sikit sebab ia merupakan destinasi terakhir untuk kembara Eropah ni dan dari point sini saya akan balik semula ke Malaysia mengikut 'return tiket' yang saya beli melalui Qatar Airways. Semasa berada kat stesen metro dan bila dah naik ke dalamnya tu, saya masih tak terasa macam berada di Eropah. Sebabnya, disekeliling saya tu kebanyakkannya wajah-wajah Black Afrika, Morokko, Turki, India, China dan lain-lain wajah yang bukan Caucasian. Ada la yang muka mat salleh caucasian ni, tapi tak ramai la plak. Tertanya-tanya gak dalam hati "Kat Paris ke... kat mana, aku ni?"....

Tak lama kemudian sampai di stesen Porte de St-Ouen dan saya turun untuk berjalan kaki sedikit menuju ke hotel yang mengambil masa kira-kira 5 minit perjalanan. Sambil berjalan tu saya perhatikan kawasan ini merupakan penempatan penduduk imigran yang ramainya. Agak sedikit kotor dengan sampah sarap yang kelihatan bersepah merata-rata. Yang paling ketara ialah tempat pembuangan sampah bersebelahan Pam Petrol di mana terdapat beberapa orang pengemis jalanan tidur di situ berlapikkan sampah sarap. Sampai kat hotel saya check-in dan masuk bilik terus letakkan barang. Perut rasa lapar la plak, so turun semula dan berjalan kaki sedikit berdekatan dengan hotel terdapat cafe Arab menjual makanan hallal. So, saya dinner dengan kebab kat situ je, then balik hotel rehat dan tidur....sampai esok plak nak ronda-ronda kota paris.....

3 comments:

mat gambier kashmiri said...

commentz alez vous...haha! memang best kalau buleh speaking french neh, aku amik la kursus dulu, tapi tak la sampai habis, hehe! bahasa perancis mcm lambang status gak kan...merci merci, ahaks!

Bin Basra said...

tu, la..bila dengar perbualan dalam bahasa Perancis tu rasa best sangat. Tapi nak menyampuk tak pandai...he he he...takut salah maksud...

Fish of Pisces @ 5th_E said...

bestnye Paris.. lots of memoirs for me. :)