English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

this widget by www.AllBlogTools.com

Friday, June 25, 2010

BUENOS AIRES ke MENDOZA, ARGENTINA

Argentina

24.5.10 (Isnin)
Bagun pagi ni di Bumi Buenos Aires masih lagi gerimis yang berlanjutan sejak semalam. Semalam tidur jam 6 petang selepas solat dan kerana agak letih sebab tidak cukup tidur maka saya terjaga jam 6 pagi. Penginapan di hostel ni turut menyediakan sarapan pagi, jadi mudah la sebab tak perlu cari makan pagi tempat lain dan jimat la sikit bajet. Walaupun simple tetapi sarapan yang disediakan agak berkhasiat yang terdiri daripada roti,buah-buahan, kopi, teh, susu dan jus. Cuaca sejuk dan gerimis macam ni memang menambahkan selera makan. Perut pulak memang la sangat lapar kerana tidak menjamah makanan sejak hidangan terakhir yang disediakan oleh pesawat MAS kira-kira 20 jam yang lalu. Mana taknya, turun pesawat terus ambik teksi dan daftar masuk hostel dan terus tidur. Sarapan mula disediakan pada jam 8 pagi. Selepas sarapan, kira-kira jam 10 pagi saya kemaskan beg sebab daftar keluar pada jam 11 pagi. Selepas meninggalkan beg di dalam bilik simpanan yang disediakan oleh pihak hostel, saya berjalan kaki menuju ke stesen metro (di Argentina dikenali sebagai 'Subte')San Juan yang terletak tidak jauh dari hostel penginapan.

Stesen Subte San Juan, Buenos Aires

Tambang Subte ni adalah 1.10 Peso sehala ke mana-mana sahaja destinasi selagi kita tidak keluar dari dalam stesen selepas membeli tiket. Destinasi saya adalah ke stesen Retiro kerana di sinilah terletaknya stesen bas utama Buenos Aires. Saya membeli tiket bas untuk ke Mendoza dan setelah membuat pilihan saya akhirnya memilih syarikat bas Andesmar dengan kadar tambang 120 Peso dari Buenos Aires ke Mendoza. Waktu perjalanan adalah pada jam 7.30 malam nanti.

Retiro, Buenos Aires

Setelah mendapatkan tiket, saya kembali semula ke stesen Subte Retiro untuk pulang ke Gardenhouse hostel yang terletak di San Juan dengan kadar tambang yang sama juga iaitu 1.10 Peso. Sampai di hostel saya berehat seketika sehingga selepas solat Asar. Saya mengambil semul beg yang disimpan tadi dan terus bergerak menuju ke stesen bas untuk meneruskan perjalanan dalam siri kembara di Amerika selatan ini.

Stesen Bas Retiro, Buenos Aires

Tepat jam 7.30 malam saya menaiki perut bas Andesmar yang menyediakan perkhidmatan layanan penumpang termasuk makan malam dan sarapan pagi. Perjalanan menaiki bas menuju ke Mendoza dari Buenos Aires mengambil masa selama kira-kira 14 jam. Selepas hidangan malam disediakan sayapun cuba untuk melelapkan mata sambil menonton video yang ditayangkan di skrin TV. Pun begitu, dalam tempoh 14 jam itu, saya hanya dapat terlelap seketika sahaja kerana masalah saya adalah, sukar untuk tidur dalam kenderaan.....

No comments: