English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

this widget by www.AllBlogTools.com

Tuesday, October 20, 2009

'JatiKu....' A Solo Performance!Setelah agak lama tidak beraksi, minggu lalu saya diundang oleh Prof. Emiritus Mohd Ghaouse Nasuruddin untuk berkolaborasi bersama beliau dalam sebuah persembahan untuk tontonan teman-teman. Tiada perancangan awal yang dilakukan dan segala-galanya berlaku secara sepontan. Prof. Ghouse ingin bermain seruling dan saya diminta untuk mengiringi tiupan seruling yang dimainkan oleh beliau dengan pergerakan experimental melalui eksplorasi tubuh. Oleh sebab tiada rehearsal yang dilakukan sebelumnya, maka saya meminta beliau agar memainkan lagu mengikut pergerakan dan blocking yang saya improvisasikan. Idea sepontan timbul dan saya kata tajuknya adalah 'JatiKu...'. Karya ini merupakan titik awal untuk projek berikutnya yang bakal menyusul....2 comments:

zubin said...

wow geetew! eloklah mula berkarya balik, apalagi bila dah bermain2 dn aida redza dan zubin mohamad, nak jugak nih! berapa lama piece tuh, next time bolehlah kirim kat KL Fringe. Jangan lupa KL fringe ada pada 3, 6, 7 Nov di Annexe dan DBP. Ghouse pun akan datang ke aswara buat talk

Bin Basra said...

ye lah. dr. zul... nak lepas angin la pulak. skg ni pun i sedang sibuk dengandengan beberapa pelajar untuk projek pada bulan nov. nanti. pada bulan disember nanti i akan bawa student ke KLCC untuk buat show di sana plak. harap dapat jumpa u di sana nanti. banyak boleh dibualkan. Dengan aida pun kami sekarang sedang buat projek teater tari komuniti bersama kanak-kanak berlainan latarbelakan di sekitar penang ni... harap dapat jumpa nanti insyaallah..